5 tips – Så får du jobb på en konkurrenskraftig arbetsmarknad
2023-03-15
Hur får du jobb på en konkurrenskraftig arbetsmarknad? På en arbetsmarknad där konkurrensen är tuff kan det vara en utmaning att få jobb – men absolut inte omöjligt! I denna artikel har vi sammanfattat fem tips för hur du får jobb på en konkurrenskraftig arbetsmarknad!
Att söka jobb är både tidskrävande och påfrestande, och kan ibland kännas som ett heltidsjobb i sig. Om man inte kommer framåt i sitt jobbsökande kan hoppet om att landa sitt drömjobb kännas mer och mer avlägset. Har du svårt att komma vidare i ditt jobbsökande beror det många fall inte på dig som person eller din kompetens – det beror på en snabbföränderlig arbetsmarknad och hård konkurrens. Men det finns en hel del tips och knep som kan hjälpa dig i ditt jobbsökande trots tuff konkurrens.
Här kommer fem tips som kan hjälpa dig få jobb på en konkurrenskraftig arbetsmarknad:
1. Ta hjälp av ditt personliga nätverk
För att få in en fot på arbetsmarknaden är det bra om du tar hjälp av ditt personliga nätverk – familjevänner, kompisar från plugget, gamla kollegor, vänners kollegor eller bekantas bekanta har helt säkert tips på spännande jobbmöjligheter. Var därför inte rädd att berätta att du söker nytt jobb för ditt personliga nätverk. Du kan även slänga ut en förfrågan till dina kontakter på LinkedIn och i passande Facebookgrupper.
På en konkurrenskraftig arbetsmarknad kan du räkna med att du inte är den enda kandidaten i rekryteringsprocessen. Därför är det bra om din kontaktperson (personen du känner som tipsade dig om jobbet) kan rekommendera dig för tjänsten du söker. Om det står mellan dig och flera andra kandidater kommer en rekommendation att väga tungt.
Om du inte vill fråga om en rekommendation kan du i stället be om tillåtelse att hänvisa till den personen i din ansökan. På en konkurrenskraftig arbetsmarknad kan även de små sakerna vara avgörande.
2. Tänk proaktivt
På en arbetsmarknad där konkurrensen blir allt hårdare kommer långsiktiga relationer att vinna i längden. Ett tips är därför att tänka proaktivt när det kommer till att skapa nya kontakter och få ditt kontaktnät att växa. Och hur kan man egentligen tänka proaktivt som jobbsökare? Här kommer fyra snabba tips på hur du proaktivt kan skapa nya kontakter och visa dig tillgänglig för rekryterare och arbetsgivare:
- Fixa till och komplettera din Linkedin-profil. Genom att lägga till dina erfarenheter och kompetenser blir det enklare för rekryterare och arbetsgivare att hitta till din profil. Har du inget konto på LinkedIn? Då tycker vi att det kan vara dags att fixa ett!
- Skapa kontakt med personer och företag i din bransch som kan komma att bli till långsiktiga och givande relationer – exempelvis genom att delta på fysiska nätverksträffar eller skapa kontakt på LinkedIn.
- Skicka in ditt CV till spännande företag där du kan tänka dig att jobba. De kanske inte har en öppning för dig idag, men vem vet när en passande tjänst dyker upp?
- Sen tycker vi såklart att du ska registrera ditt CV hos oss. Genom att registrera ditt CV och din profil i vår kandidatportal kommer vi att höra av oss till dig så fort ett passande uppdrag dyker upp. Bra va?
Känner du dig inte så minglig? Det behöver du inte vara. Om du inte känner dig bekväm med att delta på nätverksträffar eller vara aktiv på sociala kanaler vill vi tipsa om att ta kontakt direkt med rekryterare som är verksamma i din bransch. På kontakta oss kan du se våra grymma rekryterare som just nu har en hel del spännande uppdrag på gång!
3. Putsa till ditt CV
För att sticka ut mot andra kandidater på en konkurrenskraftig arbetsmarknad är det bra om du har ett välskrivet och professionellt CV som fångar rekryterarens uppmärksamhet från första ögonkast. Ditt CV ska representera dig och på ett tydligt sätt visa vad du har för arbetslivserfarenheter, kvalifikationer och meriter.
Uppfyller du inte alla kravspecifikationer för tjänsten?
I ditt CV kan du motivera varför du passar för tjänsten trots att du inte uppfyller alla krav. I kravlistan kanske det står med en programvara du inte har erfarenhet utav – men du kanske är snabblärd och tekniskt intresserad. Då är det ingen utmaning för dig att lära dig nya saker, eller hur? Använd därför ditt CV för att motivera varför du är en intressant kandidat för tjänsten trots att du inte checkar i alla krav. Var inte rädd för att försöka, du har inget att förlora!
Lästips: Vill du ha tips om hur du skriver ett riktigt vasst CV? Här kan du läsa våra bästa tips för hur du skriver ett riktigt bra CV.
4. Följ upp din ansökan
Du har sökt ett jobb genom att skicka in ditt CV – bra! Kan du lämna din ansökan åt ödet nu? Nja, för att få jobb på en konkurrenskraftig arbetsmarknad kan din ansökan ibland behöva en liten extra push!
Ett bra sätt att ge sig själv en liten push – och sticka ut bland andra jobbsökare – är att följa upp sin ansökan med en personlig kontakt. Några dagar efter att du har skickat in ditt CV (och inte fått någon återkoppling) är det bra om du därför ringer eller mejlar till ansvarig rekryterare och presenterar dig själv. Om det känns konstigt att höra av sig utan en specifik anledning kan du preppa en eller två frågor om själva rekryteringsprocessen – exempelvis när de siktar på att tillsätta tjänsten och när du kan förvänta dig besked.
Är du en av dem som lider av telefonskräck? Det du kan göra då för att vara lite extra på är att följa företaget på deras sociala medier som Instagram, Facebook och LinkedIn. Gå in och gilla företagets uppdateringar så att arbetsgivaren ser din profil och har ditt namn top of mind.
5. Var öppen för oväntade möjligheter
På en konkurrenskraftig arbetsmarknad kan det ta tid innan du landar ditt drömjobb. I stället för att avfärda erbjudanden som inte helt ligger i linje med ditt område tycker vi att du ska vara öppensinnad för alternativa jobbmöjligheter. Trots att jobbet inte känns relevant för dig idag, kan det vara ett bra sätt att få in en fot på ett företag och skapa kontakter som kan leda dig rätt i framtiden. Och vem vet – du kanske kommer trivas som fisken i vattnet på jobbet som du först inte tänkte söka?
Ett tips från oss är även att vara öppen för kortare konsultuppdrag som exempelvis vikariat, projektanställning eller visstidsanställning. Även om anställningen bara är för några månader kan de ge dig nyttiga erfarenheter samt öppna dörrar för andra jobbmöjligheter. Dessutom vet vi av erfarenhet att korta konsultuppdrag ofta blir förlängda och blir långa uppdrag.
Lästips: Här kan du läsa mer om vår f.d. konsult Eva som hoppade på ett kortare konsultuppdrag – för att sedan bli förlängd och överrekryterad till kundföretaget. Ett oväntat erbjudande som visade sig vara en perfekt match!
Hur ser arbetsmarknaden ut för jobbsökare i Sverige idag?
Under 2022 hade Sverige en stark arbetsmarknad arbetslösheten sjönk under året. I många branscher fanns ett stort behov av kompetens och flera företag har upplevt arbetsmarknaden som ”kandidaternas marknad”.
Dock ser vi att arbetslösheten har ökat under 2023. En ökning man kan koppla till lågkonjunkturen och det oroliga ekonomiska klimatet i Sverige. Här kan du läsa mer om hur lågkonjunkturen påverkar den svenska arbetsmarknaden och hur prognosen ser ut för 2024.
Vad betyder en konkurrenskraftig arbetsmarknad för dig som jobbsökare?
Om företag väljer att pausa sina anställningsplaner eller säga upp sina medarbetare (vilket kan vara en konsekvens av ett oroligt ekonomiskt klimat) betyder det att det kommer finnas en större andel personer på arbetsmarknaden som är ute efter nya jobb. Det är alltså fler personer som tävlar om samma jobbmöjligheter, och det brukar man beskriva som en konkurrenskraftig arbetsmarknad.
På en konkurrenskraftig arbetsmarknad kan det därför vara svårare att få jobb. Det är väldigt påfrestande att söka jobb och det kan ibland ta väldigt lång tid innan man blir erbjuden en anställning. Men ge inte upp! Hårt arbete lönar sig alltid i slutändan. Helt plötsligt dyker det perfekta jobbet upp och då kommer allt ditt hårda slit vara värt det. Vi lovar.
Så skriver du ett snyggt och professionellt CV
Så ökar du dina chanser att landa ditt drömjobb
Väljer du mellan två erbjudanden? Så ska du tänka!