Så kan du som chef motverka ålderism

2024-10-21

Ålderism och åldersdiskriminering är tyvärr vanligt förekommande på svenska arbetsplatser. Vad kan du som chef göra åt det? En hel del, faktiskt. Nedan ger vi tips för hur du som chef kan motverka ålderism på arbetsplatsen.

Ålderism och åldersdiskriminering har stora konsekvenser på arbetsplatsen då utsatta medarbetare, både yngre och äldre, påverkas negativt på flera plan.

👉 Läs mer om ålderism och åldersdiskriminering -> Skillnader, orsaker och konsekvenser

Som chef har du en viktig roll i att skapa en inkluderande och välmående arbetsplats där alla, oavsett ålder, känner sig värdefulla. Här är konkreta tips på hur du kan motverka ålderism på din arbetsplats.


1. Utbilda dig och ditt team

Att förstå vad ålderism innebär är första steget för att motverka det. Genom utbildningar och workshops kan du öka medvetenheten kring fördomar och stereotyper kopplade till olika åldersgrupper. Genom att öppna upp för diskussion kring dessa frågor bidrar du till en mer öppen och inkluderande arbetsmiljö.


2. Möjliggör samarbete mellan olika åldersgrupper

Skapa möjligheter för anställda i olika åldrar att samarbeta med varandra. Förutom att det bidrar till att bryta ner fördomar är det faktiskt bevisat att team med åldersmix presterar bättre.

👉 Här kan du läsa mer om fördelar med åldersmångfald på arbetsplatsen.


3. Erbjud flexibla arbetslösningar

Att erbjuda hybridarbete eller flexibla arbetstider kan bidra till att motverka ålderism. Genom att erbjuda flexibla alternativ gör du det lättare för personer i olika åldersgrupper att prestera och må bra på arbetsplatsen.

Någon vill börja jobba tidigt, någon kommer in sent. En annan hämtar barnen för att sedan jobba in arbetstid under kvällen. Dina medarbetare får det enklare att få ihop arbetslivet med privatlivet utan att det ska orsaka frustration och dålig stämning i teamet. Samtidigt som du blir en mer attraktiv arbetsgivare på arbetsmarknaden. Win-win!


4. Utvärdera er rekryteringsprocess

Se över delmomenten i era rekryteringsprocesser och säkerställ att de är inkluderande mot alla åldersgrupper. Försök att använda ett neutralt text- och bildspråk i jobbannonsen och undvik åldersspecifika krav.

Att ha en inkluderande ansökningsprocess är inte bara ”nice to have”, utan det är ett krav enligt diskrimineringslagen. Har du med kriterier som utesluter en viss åldersgrupp utan anledning kan du blir fälld för åldersdiskriminering.

Behöver du hjälp med att skriva en kompetensbaserad kravprofil eller vill du säkerställa att din rekrytering genomförs fördomsfritt? Vi hjälper dig gärna! Här kan du kontakta oss.


5. Möjlighet till kompetensutveckling

Ge dina medarbetare möjlighet till kontinuerlig kompetensutveckling, oavsett ålder. Genom att erbjuda kurser och utbildningar kan du hjälpa dina medarbetare att hålla sig uppdaterade med branschens förändringar och trender. Det visar även att du investerar i deras personliga utveckling samt deras framtid på företaget.


6. Lyssna på dina medarbetare

Skapa forum för dina medarbetare att dela sina tankar och erfarenheter. Att lyssna på deras perspektiv kan ge insikter om hur ålderism påverkar dem på arbetsplatsen och hur du kan agera för att motverka det. Genom att ha korta men täta avstämningar kan du fånga upp det som sker här och nu på din arbetsplats.


Skulle dina medarbetare anmäla åldersdiskriminering till dig?

77% av alla HR-chefer tror att deras medarbetare skulle anmäla åldersdiskriminering. Men sanningen är att endast 4% av de som drabbats av åldersdiskriminering väljer att berätta för HR, enligt Essitys rapport om åldersmångfald: Åldersperspektivet.

En orsak till att medarbetare inte anmäler åldersdiskriminering på arbetsplatsen kan vara för att det är den mest ”tillåtna” formen av diskriminering, menar ålderismexperten John Mellkvist som kommenterar rapportens resultat:

”Ålder är inte bara den vanligaste formen av diskriminering, det är också den mest tillåtna. Sexism och rasism exempelvis har vi lärt oss att reagera på, medan ålderistiska pikar, skämt och kommentarer oftast passerar som oskyldiga. Detta vardagsbeteende underblåser en ålderistisk kultur vilket i förlängningen kostar samhället enorma belopp, både i hälsokostnader och uteblivna intäkter.”

👉 Ta del av hela Mellkvists uttalande i rapporten Åldersperpektivet


Som chef kan du påverka

Som chef har du makten att påverka arbetsplatsens kultur och motverka ålderism. Genom att implementera dessa konkreta åtgärder kan du skapa en mer inkluderande och respektfull arbetsmiljö där alla medarbetare presterar och mår bra, oavsett ålder.


Fördelar med åldersmångfald på arbetsplatsen

Det finns flera fördelar med att ha en åldersmix i teamet som kommer gynna både företaget och dina medarbetare.

Vad säger våra kunder om oss? The Place. Case och referenser

Ålderism och åldersdiskriminering – Vad är skillnaden?

Ålderism och åldersdiskriminering är två begrepp som går hand i hand, men innebär olika saker.


Så anlitar du rätt interimskonsult för ditt behov

Är du behov av en interimskonsult? Vi tipsar om hur du hittar rätt profil för ditt företag och ditt behov.